self-care. <3

morning walk.

morning walk.

rooftop in the mission.

back in sf.

from time to time, making one of my weekend days a *mental health day* is the best. caring about mental health for me doesn’t mean therapy, medication, etc (although i know it does for some people) — just simply not stressing out and forcing myself to do 100 things just because i should, or because it’s sunny or because everyone else is doing stuff.

i’m a super social extroverted human being, but also i love doing stuff on my own to kind of catch up with myself. it helps me think better, relax, and rest in order to have energy for all those other days at work or out with friends to have the energy to give 100%.

some of my favorite things to do on days like that:

 • hanging out in bed. sleeping, napping, or just scrolling instagram in bed.
 • taking walks. preferably alone, with a podcast. the don’t have to be long, but just getting out of the house without having to rush to any specific place is a lovely feeling.
 • putting things where they belong. even if days like these are meant for not musts, i find it so relieving to put clothes, pens, books (or whatever it is that i’ve spread out) where they belong. that in itself improves my mental well-being for a while.
 • being both productive and unproductive. on days like these, i set up a few (few!) achievable goals, like doing laundry, or run that errand, or read one chapter of that book. when it’s done, it makes relaxing and letting go even better because no guilt!
 • working out. i do this pretty much, both on days i’m stressed out and on so-called mental health days, but working out is like gold to the body and soul though.
 • phone on mute. no extra distractions needed.
 • netflix and (actually) chill. watching a few episodes of a show. getting caught in deep wikipedia-searches on something interesting. making spotify playlists.
 • no negative vibes. this is a really fucking important point for me and my own mental well-being. it concretely to me personally means for example unfollowing accounts in my feed that write about weightloss, unfriend people on my fb who post racist stuff, or muting instagram stories that are triggering. THIS IS SO GOOD. AND SO IMPORTANT. i can really recommend this if your feed is stressing you out. just delete that shit out of your life :)

yep, that’s a few things. it can be these, or something else — just in general making days like these about NOT stressing out. for me it just suffices with one day like this a little now and then to just recharge. taking care of one’s mental health for a day = better productivity, better resting, better sleeping, better everything.

if you have any tips of your own for self-cafe and well-being, let me know. happy sunday my loves.

 

att ta någon dag här och där för att bara fokusera på sig själv och sitt egna psykiska välmående e FETT VIKTIGT. tusen gånger viktigare än att hetsa runt på event eller ute på stan bara för att alla andra gör det eller för att det är sol eller vad som helst.
här e några grejer jag gör sådana dagar, när jag bara försöker ta hand om mig själv och MÅ BRA.
har ni några tips? puss.

11 thoughts on “self-care. <3

 1. Ellen says:

  jag tycker du får med så himla mycket bra i din lista! dessa dagar är också så viktiga för mig, jag tappar mig själv helt och hållet om jag inte får den där läktiden.

  jag brukar bara göra sådant jag verkligen känner för då. ibland är det att städa varje millimeter av lägenheten, ibland är det att inte ens gå upp ur sängen. gemensamt har dem din sista punkt – bort med all jäkla negativitet! jag fasar ut allt sådant lite här och där för att få en vardag som är så följsam som möjligt. orkar inte med rövhattar när en får kämpa för att ens ta sig ur sängen.

  • Vicky says:

   bra att du också kommer ihåg att ta hand om sig själv. är verkligen SÅ viktigt. ja! exakt, bara det man känner för. BÄST är det.

 2. Wilda says:

  glad att du har såna dagar. jag ska försöka ta tillbaka söndagarna mer för den typen av aktivitet. jag gör det ofta, men behöver det mer fokuserat också. för mig handlar det mycket om att ta mig ut i naturen, ta hand om min kropp, skriva av mig, meditera och yoga, ge mig tid att landa i vart jag befinner mig och skapa en riktning framåt.

  • Vicky says:

   det låter så fint och viktigt. naturen är så helande indeed. jag blir glad av att höra att du tar tid att tänka och fundera på hur du distribuerar din kraft. puss

 3. Bokstund says:

  Håller helt med! Såna dagar försöker jag se till att det är rent och fint omkring mig, att jag är ren och fin och sen sitter jag i sängen eller soffan och läser eller skriver med en hel kanna te bredvid mig.

 4. Nastasja says:

  Så klok är du darling! Det där med noll ljud och vibration på mobilen är mitt bästa. Var alltid den som irriterade mig på personer som hade det så förr, för att det inte gick att få tag på dem, men nu är jag likadan och det är så underbart. Hade en sån nedvarvningsdag idag, ensam och lagade mat och grejer i säkert fem timmar; tikka masala, ingefärsshot och kesobröd, haha.

  • Vicky says:

   vad skönt. jag stänger bara av ljudet superkorta perioder, måste också bli bättre på att bli mindre tillgängligt …
   och wow vad det låter härligt (och gott). fint att du tar tid för self-care <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.