att ge och få.

härom dagen befann jag mig på en vaccinationsklinik som ligger i en galleria för att vaccinera mig inför resan när till synes hemlös man ber mig om några kronor. jag visste sedan innan vad vaccinationen kostade och hade ordnat med exakt jämna pengar, så jag kunde inte ge honom något. väl inne visar det sig att jag får studentrabatt och får tillbaka lite växel, som jag tänker att jag kan gå tillbaka och ge honom. jag ser sen att han har gått ut utanför gallerian, så jag går dit och räcker fram pengarna till honom när jag får syn på ett gäng systemetkassar bredvid. han tar tacksamt emot pengarna och jag går därifrån och blir lite illa till mods över att jag inte borde gett honom pengarna när han uppenbarligen inte lägger dom på rätt grejer – och sen blir jag illa till mods för att jag TÄNKER att jag inte borde gjort det. så himla komplext och svårt att förhålla sig till.

sen går jag in på stadsmissionen och hittar det här fantastiska uppläggningsfatet i stringstil för en femtiolapp och då tänker jag lite att det kanske var karma som kickade in ändå. man kanske inte får prata om hemlöshet och alkoholism och elände samtidigt som man pratar om konsumtion och prylfynd (som om dom sakerna skulle ha något med varandra att göra), men jag tänker ändå att det är ju såhär livet fungerar – ger man så får man.

DSC07732

2 thoughts on “att ge och få.

  1. jennifer says:

    Åh, jag tycker också det är så himla svårt. Jag brukar inte vilja ge pengar, utan föredrar att ge hemlösa lite mat i stället, men det är ju inte så ofta man har det på fickan direkt. Och så får man dåligt samvete både om man ger (för att det ofta, precis som du säger, går till fel saker) eller avstår från att ge pengar. Så knepigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *