eating animals.

jo, jag skrev för ett par dagar sedan att jag skulle berätta om boken eating animals (jonathan safran foer) när jag var klar med den. det är jag alltså nu.

den behandlar, som ni kanske vet eller kunde räkna ut, köttindrustrin (och mer därtill), främst i usa.

jag själv har trott mig ha koll på det här. jag har inte ätit kött på snart åtta år och jag har sett dokumentärer och skrivit skolarbeten om det här. MEN. när jag läste den här fick jag upp ögonen för så. otroligt. mycket. som jag inte hade den blekaste blekaste aning om. den är – obs – inget fördömande manifest mot köttätare eller en hjärntvättande veganpredikan. enbart fakta.

och – precis som foer skriver i boken: alla i hela världen KOMMER inte att sluta äta kött. folk kommer inte beröras av att det kött på deras tallrikar är uppfött genom misshandel, genmanipulation, övergrepp och smärta i trånga utrymmen vadande i sin egen skit, spya och söndertrampade små djurkroppar.  det kommer alltid finnas de som struntar i att den årliga mängden spannmål som vi matar slaktdjur med skulle räcka till hela den svältande befolkningen i världen. det finns dom som inte alls kommer sitta på en buss med den här boken i handes gråtandes så sidorna blir buckliga. som alltid kommer tvivla, som inte orkar bry sig.

MEN. vi är så otroligt otroligt många människor. att gå från att äta kött sju dagar i veckan till sex gör en fruktansvärt stor skillnad. en ynka dag räcker. alltså man måste inte tvångstrycka i sig torra kikärtor, obehagliga linsbiffar eller vattniga selleristicks. ta en dag och käka amerikanska pannkakor till exempel. eller falafeltallrik. eller pizza. eller kantarelltagliatelle.

det är inte så himla svårt.

9 thoughts on “eating animals.

 1. Synne says:

  Har ikke lest boka – vet ikke om jeg orker! Jeg har heller ikke spist kjøtt siden 2004, og jeg kan heller ikke forstå at det skal være så vanskelig for folk å oppgi det én dag i uka. Folk er forskjellige, så klart, men når folk klarer å slutte å røyke, så skulle man tro at det gikk an å kutte ned litt på kjøttet også… Det er jo så mye godt man kan spise uten kjøtt!

 2. christin says:

  åh jag har också läst den boken, förra sommaren. tycker precis på som du att han levererar faktiskt på ett sånt himla bra sätt. alltså utan att kalla kött-ätare korkade eller att predika. Dessutom är han realistiskt i att folk inte komma sluta äta kött tvärt men uppmuntrar att en köttfri dag gör stor skillnad. BRA BOK!

 3. Anna Martina says:

  Jag har varit vegetarian i fem år, så jag behöver inte övertygas. Men jag ska nog läsa den boken så att jag kan ge ännu fler argument till andra om varför de borde sluta äta eller äta mindre kött.
  Många köttätar blir upprörda när man pratar om hur djur i köttindustrin behandlas men “orkar” inte göra något åt det, läs; sluta äta kött. Men den boken kan jag kanske övertyga bättre :)

 4. lilla S says:

  Det är en otroligt speciell bok på många sätt, till och med utifrån det lilla jag har läst! Den borde ingå i undervisningen, särskilt som den inte är särskilt partisk utan låter en ta ställning själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *