om chris colfer.

uppgift: skriv ett hyllningstal. till vem/vad som helst, fiktivt om man så vill. mitt blev om chris colfer. ni vet, som spelar kurt i glee. såhär:

Denna dag är en glädjens och stolthetens dag. Inte för att jag har fått den stora äran att tala inför er här på Golden Globe-galan. Inte för att – eller iallafall inte enbart för att – det finns en öppen bar längst bort i salen. Utan för att det är du – Chris Colfer, min bästa vän och hjälte – som idag står här och har fått ta emot den gyllene globen för bästa biroll i en tv-serie.

Alla här inne känner till dig från tv-rutan som skönsjungande bögfashionistan Kurt i serien Glee, som du lyckats avbilda med lagom dos av både självsäkerhet och osäkerhet, men inte många känner till din historia innan din karriär satte fart.

Du och Kurt har många likheter. Ni båda är homosexuella och har under eran skolgång fått lida för detta. Men ni har båda en stolthet som ni bär med er och det är den som gör dig till en verklig förebild. Genom dina erfarenheter i verkliga livet kan du, kanske bättre än någon annan, porträttera denna karaktär.

Jag minns hur vi gick i skolkorridorerna tillsammans och jag blev lika förskräckt varje gång du blev knuffad in i skåpen – jag kände varje gång smärtan som om den vore min egen. Vi kämpade, men inget vi sa eller gjorde hjälpte. Varje dag kändes som en förlust, men jag visste någonstans att din revansch skulle komma. Jag visste att du, genom att bära din stolthet som du gjorde och fortfarande gör, skulle vinna till slut.

Nu står du här. Och fastän jag vet att ditt självförtroende har sviktat på vägen – mycket på grund av de ord du fick slängda i ansiktet varje dag – har jag aldrig tvivlat, för hur skulle jag kunna göra det? Din gång genom livet med rak rygg och din tro på dig själv har fått mig att våga leva fullt ut varje dag. Din stolta blick har funnits vid min sida genom hela vår barndom – ingen lyckades någonsin få dig att slå ner den i marken. Och det är det, och inget annat, som gör dig till den hjälte du är. Det är du som står här för att du aldrig tvivlat. Osäkerhet gör en svag och vi vet alla vem som egentligen är osäker av dig och dem som sparkade och spottade på dig varje dag efter skolan.

Alla här inne vet vem Kurt Hummel är. Genom dessa ord idag vill jag belysa den fantastiska personen bakom, Chris, och samtidigt försegla den ed jag gav honom en regnig eftermiddag på skolgården för några år sedan. Du hade blivit slagen extra mycket den dagen och jag baddade ditt ansikte i duggregnet och hulkade fram: ”Det kommer en morgondag. Det kommer en ny gryning och med den en revansch. Den dagen kommer vara en glädjens och stolthetens dag och den dagen ska jag berätta din historia. Jag ska berätta för alla.”

Detta är en glädjens och stolthetens dag. Och det är inte på grund av guldklimpen i din hand – utan på grund av den guldklimp du planterat i alla osäkra människors bröst som ser dig varje dag och vågar tro på att det finns en chans till revansch, en morgondag, en glädje och en stolthet att bära.

2 thoughts on “om chris colfer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *