argt köttinlägg.

fick alltså i uppgift att skriva en debattartikel på valfritt ämne i plugget. tänkte att jag kan slänga upp den här i brist på annat. måste dock ursäkta mig aningen i förväg, detta är ju alltså en skoluppgift så jag har ju varit tvungen att följa riktlinjer här och där så allt kanske inte är helt fritt. eller nåt.

Den inhumana slakten fortsätter

På menyn: Stampe på salladsbädd, 89 kronor. Rex med potatisgratäng, 129 kronor, Missan och ugnsstekta grönsaker, 99 kronor. Inte så sugen? Inte jag heller.

I åratal har människan kämpat för att överbrygga språkliga gränser, hävda att alla är lika värda och utdelat hårda straff för misshandel, tortyr och mord. Det arrangeras demonstrationer mot krig och folk låter ropen skalla. Därefter går man hem och ser till att hjulen rullar i det tysta kriget som ständigt pågår i fabriker, på restauranger, på tallriken och i magen: köttindustrin.

Människor visar ofta att de är intelligenta och goda. Alla vet att det är hemskt att döda. Alla vet att djur lider i processen till att bli mat. Alla vet. Men alla blundar. Så länge man inte behöver konfronteras med sanningen och så länge man inte behöver döda själv är det okej. Då är det okej att rikta blicken nedåt och låtsas som att det regnar. Man vill ju inte tappa matlusten.

På svenska grisfarmar avlar man fram grisar som ska föda onormalt stora kullar – kullar som föds direkt på ett betonggolv. På grund av miljön får många grisar ruttnande liggsår i väntan på att bli slaktade.  Denna onormala behandling innebär att många grisar dör direkt efter födseln. De som inte dör blir skiljda från sin mamma efter fem veckor, fast deras normala tid att dia ligger på nästan det dubbla. Innan slakten delas grisarna in i grupper om tio stycken och lever på enbart 9m². Denna yta ska städas varje dag, men efter besök av bl.a. Djurrättsalliansen visades det att grisarna fick sitta, sova och leva i sin egen veckogamla avföring. Dessutom är de avlade att växa onormalt fort och får därför ofta missbildade skelett. Detta medför handikapp och ofta även död. De döda grisarna lämnas ofta att ruttna tillsammans med de fortfarande levande. Den fruktansvärda miljön gör att många grisar utvecklar beteenden som kannibalism, gallerbitning för att dämpa sin ångest, apati och svansbitning hos de fortfarande levande grisarna. Det är detta du äter.

Undersökningar av Djurrättsalliansen visar att 95% av hundra svenska farmer huserar skadade eller sjuka grisar – sår, infektioner, bölder, skavsår, magsår och klövmissbildningar är vanliga. Även bukbråck, där inälvorna trängt igenom bukväggen och hänger som en påse under magen, förekommer alltför ofta. Det är detta du äter.

Fixering, som innebär att grisar är fast i en stålställning och inte kan röra sig mer än för att stå upp och sitta ner, är olaglig i Sverige men förekommer på var femte farm. Djurrättsalliansen fann att 100% av farmerna har brister i djurvård och djuromsorg och 92% har blivit polisanmälda. Många ”ekologiska” farmer där ”djuren får gå fritt” är en bluff. Förhållandena är precis lika hemska.

65% av nötköttet i affären kommer från kor och kalvar. Dessa får leva och tvångsproducera mjölk i fem år innan de slaktas. Hankalvar däremot får enbart leva i 1½ år innan de slaktas, mals och paketeras. Trots att det finns lagstiftning om att det ska finnas fönster på svenska gårdar, får 99% under hela sina liv aldrig se en solstråle eller en glimt av himlen. Och det är detta du äter.

Meatfree Monday – Köttfri Måndag – är en global klimatkampanj som frontas av bl.a. Paul McCartney och som går ut på ett en enkel förändring kan ha enorm genomslagskraft. Om västvärlden skulle minska köttkonsumtionen med enbart en tiondel skulle det ge odlingsmark för att odla föda till de 60 miljoner människorna som svälter ihjäl varje år. Vi behöver inte äta upp allt på tallriken när vi ska ”tänka på barnen i Afrika” – det räcker med att byta kost en gång i veckan.

Genom att minska vår konsumtion av kött minskar vi efterfrågan. Om vi minskar efterfrågan minskar vi produktionen. Och om vi minskar produktionen minskar vi lidandet och tortyren – precis det som vi skriker oss hesa över ska hända i världen. Våga öppna ögonen. Våga välja vegetariskt.

One thought on “argt köttinlägg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.