Du levande

Om man lägger ihop allt det gråa, mediokra och tragiska i livet och slänger på en nypa humor så får man Roy Anderssons tragikomedi Du Levande . Jag drar på något sätt en parallell mellan den här och Maria Larssons Eviga Ögonblick (se även detta blogginlägg); båda svenska filmer, gråtonade och kritikerrosade, men med skillnaden att Du levande är på topp och Jan Troells verk – enligt mig, verkar inte vara många som tycker likadant dock – är ett bottennapp, om jag ska vara ärlig .
Kanske är det något med likheten mellan Du levande och Jim Jarmuschs Coffee and Cigarettes som gör det – olika scener uppbyggda runt vardagliga (nåja) situationer av tragikomik . Skillnaden är väl isåfall att det är en annan sorts humor, mer dämpad och subtil i Anderssons verk . And I love it . Om jag skulle göra en film, skulle det minsann bli något i den här stilen .
Kan dock förstå att det är många den inte faller i smaken, den är på ett sätt smal, svår och kanske svåromtyckt . Skräp eller mästerverk, jag säger det senare iallafall – och med tanke på att filmen och regissören belönades med Nordiska rådets filmpris 2008, var representerad i tävlingen Un Certain Regard (Cannes 2007), utsågs till Sveriges kandidat till Oscarsutdelningen, vann tre guldbaggar (bästa film, bästa regi, bästa manus), tilldelades en silverplakett (Chicago International Film Festival) och nominerades till European Film Award så är jag nog inte ensam .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.